All about coffee

Het was op het eiland Kauai, tijdens het bezoek aan deze koffieplantage dat mijn oog viel op een origineel exemplaar van dit boek: daterend uit circa 1920-30, in het bezit van de Kauia Coffee Company en ter inzage gelegd voor het publiek in het kleine museum op het domein.
William Ukers book on coffee

En wat voor een boek – een gigantische turf, klein lettertype, met honderden prentjes en illustraties, alles wat ook maar enigszins met koffie te maken heeft omvattend, gaande van de etymologie van het woord over de avonturen van de zeevaarders en handelaars in de zestiende eeuw – zie bijvoorbeeld de belevenissen van de fantastische Gabriel de Clieu – tot de opening van het eerste koffiehuizen in Londen en New York tot de details van productieprocessen en machinerie. Zulke boeken worden niet meer gemaakt! Het heeft die brave William Ukers ongeveer zeventien jaren gekost om dit magnum opus af te werken en te publiceren, in 1922. Om het in de tien jaren daarna nog eens dunnetjes over te doen, maar dan met thee als onderwerp – hij was tenslotte editor bij de Tea and Coffee Trade Journal Company in New York.

Een mens vraagt zich af hoeveel vergeten meesterwerken er zo nog rondslingeren in het versuft onderbewustzijn van onze beschaving – gelukkig is er het Internet, en Amazon. Maar beter nog: project Gutenberg! Inderdaad, het werk – heden vrij van copyright in de US - is er integraal beschikbaar. Het zijn dingen als project Gutenberg die de existentiele pijn van het op-het-Internet zijn verzachten en een mens opnieuw hoop geven voor de toekomst – alsook een fijne verantwoording voor uw kabelmodem- of DSL-rekening.

Inside All about coffee

Het originele exemplaar op Amazon dat ik me tweedehands wou aanschaffen was uiteindelijk ietsje duurder dan mijn motivatie toeliet, dus heb ik maar een el cheapo print-on-demand versie op de kop getikt (waarvan deze foto’s).

Over het leven van William Ukers zijn verder zo onmiddellijk niet veel details te vinden op het wereldwijde web – ik kan enkel concluderen dat hij een geweldige job had en bijwijlen schitterend proza heeft geproduceerd. Bijvoorbeeld:

The year 1919 awarded coffee one of its brightest honors. An American general said that coffee shared with bread and bacon the distinction of being one of the three nutritive essentials that helped win the World War for the Allies. So this symbol of human brotherhood has played a not inconspicuous part in “making the world safe for democracy.” The new age, ushered in by the Peace of Versailles and the Washington Conference, has for its hand-maidens temperance and self-control. It is to be a world democracy of right-living and clear thinking; and among its most precious adjuncts are coffee, tea, and cocoa—because these beverages must always be associated with rational living, with greater comfort, and with better cheer.

Like all good things in life, the drinking of coffee may be abused. Indeed, those having an idiosyncratic susceptibility to alkaloids should be temperate in the use of tea, coffee, or cocoa. In every high-tensioned country there is likely to be a small number of people who, because of certain individual characteristics, can not drink coffee at all. These belong to the abnormal minority of the human family. Some people can not eat strawberries; but that would not be a valid reason for a general condemnation of strawberries. One may be poisoned, says Thomas A. Edison, from too much food. Horace Fletcher was certain that over-feeding causes all our ills. Over-indulgence in meat is likely to spell trouble for the strongest of us. Coffee is, perhaps, less often abused than wrongly accused. It all depends. A little more tolerance!

Yep, het zijn junkies-die-drugs-een-slechte-naam-geven… ik denk dat ik het wel zou kunnen vinden hebben met meneer Ukers.

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.