Twintig jaar geleden

De Muur plat, het IJzeren Gordijn opengetrokken, de Fluwelen Revolutie, de idee dat er misschien toch niet direct een nucleaire holocaust stond aan te komen, Glasnost, Perestroijka… kortom dat waren nog eens tijden! Althans, gedurende een poosje. Daarna werd opnieuw de gebruikelijke ellende geprogrammeerd.

En wat was de soundtrack waarop al deze wereldgebeurtenissen zich afspeelden? New beat, natuurlijk! Nu is dat even gedateerd als de wijnvlek van Gorbatsjov en geklasseerd als Wikipedia-artikel maar toen was dit uniek Belgische fenomeen voorwaar ‘kei-graaf’. Maar om eerlijk te zijn, in 1989 was het eigenlijk al passé: het was voornamelijk een 1987-gegeven. Mijn zus heeft geloof ik nog ergens een hoop cassetten met opnames van AB of Liaisons Dangereuses (het radioprogramma) rondslingeren, maar die zullen allemaal wel onleesbaar zijn nu.

‘It’s cool, it’s hot, it’s everything I’m not’ is het motto van deze tribute site, en nergens wordt dat beter geillustreerd dan door de filmpjes die Michel Vuijlsteke zonet gepost heeft, en die mij tot deze trip ‘down memory lane’ inspireerden.

Hij zat toen met de klas in Berlijn blijkbaar, wij zaten in Moskou en St-Petersburg (fantastische reis overigens, dank u ouders, dank u school), dus het is niet meer dan gepast dat ik deze video post van één van mijn toenmalige favorieten, een werkstuk dat ik mij aangeschaft had in de vorm van een 12 inch maxi-single (weet iemand godbetert nog wat dat is, een ‘maxi-single’?):

3 reacties op “Twintig jaar geleden“

 1. Hombre beweert:

  waar is de tijd. van Liaisons Dangereuses en AB heb ik ook nog cassettes liggen, maar of dat
  nog zou afspeelbaar zijn…

 2. El Hombre beweert:

  Andere kwestie: waar godbetert een werkende cassette-speler vinden?

 3. hombre beweert:

  aha, in de kelder natuurlijk. er zijn plannen om die in het voorjaar op te ruimen, en ik
  verwacht dan mijn oude radio-cassettespeler van op kot tegen te komen :-)
  misschien moet ik dan van de gelegenheid gebruik maken om die oude cassettes eens
  te proberen.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.