Democrazy

Election day! De presidentsverkiezing is maar één van de horden ‘ballots’ die de kiezer hier vandaag worden voorgelegd… spijtig mag ik niet stemmen hier want het is een fijn puzzelwerk, die directe democratie. Neem bijvoorbeeld de California ‘Propositions’  (soort referendums die per staat worden gehouden).


In principe een puik staaltje democratie, maar in de praktijk vergt het een sceptische ingesteldheid en gezonde dosis vrije tijd teneinde een en ander gedegen te onderzoeken en fact-checken. Die dingen worden initieel soms met enigszins dubieuze motieven door welgestelde sponsors gelanceerd; daarna volgt een polarizerende kiescampagne waarbij in het bijzonder de prime-time tv-kijker en radio-luisteraar met een stalinsorgel aan reclame- en propagandaspots bestookt wordt.

Dan is er de vaak eigenaardige bewoording van de Propositions – het is duidelijk dat advokaten zich plegen te botvieren op die documenten, en zoals met alles zit er dikwijls een angel verborgen in de kleine lettertjes. Lakoffiaanse framing op zijn strafst, zowel aan rechter– als linkerkant. Velen kijken dan ook gewoon naar de ‘endorsements’ om een opinie te vormen (met name, ‘als zusen-zo daartegen is, ben ik er ook tegen’)… maar belanden we dan niet opnieuw bij representatieve eerder dan directe democratie?

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.