De tijd van toen – Pak de Poen!

Sommige historisch wereldgebeurtenissen laten zo’n diepe indruk na op ons collectieve bewustzijn dat we zelfs tientallen jaren na datum ons doen en laten op dat moment in het grootste zintuiglijk detail, met de grootste helderheid kunnen herinneren en opnieuw voor ons geestesoog brengen: de maanlanding, de moord op JFK, het vallen van de Muur…

Voor mij – en ongetwijfeld voor vele anderen – was zo’n historisch moment de legendarische live-uitzending van de Pak de Poen show, met de gebroeders Verreth in een briljante glansrol.

Geen Saturday Night Live, geen Jay Leno, geen Letterman, Conan O’Brien, geen Urbanus of Toon Hermans, geen Rowan Atkinson, Hugh Laurie of zelfs John Cleese kunnen tippen aan het geniale, bruisende comic relief dat de Verreths toen – zij het ongewild en eenmalig – produceerden.

En in geval u moedeloos zou beginnen worden van de spam, algehele brol, malware en andere ongemakken die rondsurfen op het Web met zich meebrengt, komt dit eraan, om u te herinneren dat het Internet toch wel echt fantastisch kan zijn: een goede ziel heeft de gehele uitzending in 13 delen op GarageTV gezwierd (ook te vinden op Youtube nu ongetwijfeld):

De Nieuwe Snaar valt eigenlijk nog wel mee, na zoveel jaren. De formidabele optredens van Willy Sommers (deel 4), Marleen (deel 3), Anja (deel 8 ) en natuurlijk de onvergetelijke ‘Percy… jawel dames en heren’ (deel 12) hebben daarentegen voornamelijk niet-muzikale doch niet te onderschatten verdiensten. Gieren en brullen is het met de volslagen geschifte ‘praktische proeven’ (onder meer de beruchte autootjes in deel 9), maar het absolute hoogtepunt is wat mij betreft het ‘telefoonspelletje met de huiskamer’ (deel 8 ) – twintig jaar later ziet het gestuntel van Manu Verreth er aandoenlijker dan ooit uit.

Update: ik heb ondertussen alles op mijn harde schijf gesponst en als ik ooit tijd en zin heb ga ik de .flv files omzetten naar mp4 om dan alles aaneen te plakken en op DVD te stanzen.

Alle delen:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13 (laatste)

Geniet ervan voor The Powers That Be zouden ingrijpen…

En kan nu iemand ook een best-of van Jan Theys op het Net gooien?

1 reactie op “De tijd van toen – Pak de Poen!“

  1. Alweer een stukje TV-geschiedenis voor het nageslacht bewaard: “Rendez-vous”, Eurosong 1983 « Om ter saaist beweert:

    [...] Jump to Comments Nog belangrijker voor ons collectief TV-geheugen dan de herontdekking van de Pak De Poen-show: de Vlaamse Eurosong-finale met “Pas de Deux” vanop [...]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.