Mirugai

Zoals gezegd, SushiYa gaat binnenkort sluiten, dus moeten we van deze laatste weken volop profiteren. Afgelopen week probeerde ik een nieuwe specialiteit uit, behoorlijk duur (meer dan 4 dollar voor 1 stukje sushi van zo’n 2 bij 4 cm), genaamd Mirugai.

Het vlees, door Hiroshi op eccentrieke wijze in een dun reepje gesneden uit een vreemd uitziende klomp, had een redelijke unieke textuur en bewoog nog een beetje – of was het mijn op hol geslagen verbeelding? Maar het smaakte redelijk goed en verfrissend.

Onze chef deed er wat mysterieus over, en dus zocht ik later een en ander op: mirugai is Japans voor ‘geoduck’ aka ‘gooye duck’ aka surf clam aka jumbo clam. In het schoon Vlaams iets als ‘jumbo schaaldier’ of ‘surfschelp’? Het betreft een reusachtig schaaldier dat in de noordelijke Pacific wordt aangetroffen, ingegraven in de zeebodem nabij de kust. Het is een van de langst levende dieren (150 jaar) die er bestaan, waardoor ik mij ineens een stuk schuldig begon te voelen. Het dier leeft in een schelp, waaruit een enorme tentakel groeit – maak hierbij uw eigen suggestieve grol:

Geoduck

Deze foto is van Mark Nelson die hier uitgebreid en in graphic detail documenteert hoe men mirugai bereidt.

En ja, wanneer het stukje sushi wordt afgesneden, leeft het ding nog, zoals Hiroshi wist te bevestigen!

Tags: ,

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.