Hooray for Hollywood

...omdat Martin Scorsese eindelijk zijn verdiende loon heeft gekregen!

De Academy gedroeg zich weliswaar een beetje als een scheidsrechter die een compensatie-penalty toekent – de legendarische regisseur die getooid met wenkbrauwen als volgroeide zijderupsen door het leven gaat verdiende de Oscars immers jaren geleden al voor meesterwerken als Taxi Driver of Raging Bull. En hoewel The Departed een schitterende film is heeft deze denk ik toch niet de impact en intensiteit van die eerdere werken.

Maar we gaan hier niet verder over zeuren. Aangezien ik tijdens het Oscar weekend in Los Angeles en omstreken vertoefde, besloot ik persoonlijk hulde te brengen aan de grote filmmaker door het bekende Hollywood-sign te gaan opzoeken, die vijftien meter hoge koeieletters die op een heuvel boven Hollywood staan opgesteld en een monument van pop culture zijn geworden.

Die letters hebben een redelijk interessante geschiedenis. Opgericht in 1923, maar dan met vier extra letters die aldus ‘Hollywoodland’ vormden (vandaar de knipoog in deze recente film), diende het teken oorspronkelijk als reclame voor een lokaal vastgoedproject. Het zou slechts goed zijn voor een paar jaar, maar in de fijne traditie van het Atomium en wijlen de Ijzeren Brug in het centrum van Antwerpen werd dat heel wat langer.
In 1932 sprong actrice Peg Entwistle van de letter H naar haar dood. En nog later, in de vroege jaren veertig, vloog een dronken Albert Kothe, op dat moment de officiele ‘concierge’ van het monument, met zijn wagen uit de bocht van de zandweg boven het teken en knalde tegen diezelfde letter H aan. Kothe overleefde het maar zijn Ford T alsook de H waren ‘perte total’.

De nieuwste emanatie van het teken kwam er in 1978, toen het versleten origineel, alsof het een ouder wordende soap actrice betrof, werd vervangen. Onder de lokale sponsors van het nieuwe symbool waren onder meer Hugh Hefner en Alice Cooper.

Veel meer Hollywood-histoire is te lezen op Wikipedia.

Wij besloten ons trail run-gewijs te begeven tot het beroemde symbool, vertrekkende beneden in Griffith Park. Een behoorlijke klim die ik niet gaarne in de hitte van de zomer zou willen nadoen. Nadere inspectie van het teken vereiste enig rappelleerwerk, waarvan hieronder de vruchten…

H from Hollywoodhollywoodland

P.S. Ik was van plan dit een paar weken geleden te posten, maar werd enigszins opgehouden, verschoning hiervoor!

Tags:

1 reactie op “Hooray for Hollywood“

  1. Californication » Blog Archive » Them hills are burning! beweert:

    [...] Al goed dat ik vorige maand de Hollywood Hills en het Hollywood teken ben gaan opzoeken – na gisteren zou het een nogal aangebrande bedoening geweest zijn. Twee teenagers hebben de hills in de fik gestoken – bij wijze van misplaatste aprilgrap? Ze beweerden wat met aanstekers gespeeld te hebben waarna een en ander per ongeluk uit de hand liep – de klassieke verdediging van de pyromaan? Het Hollywood teken is niet beschadigd – hopelijk levert het incident beneden in de vallei geen inspiratie op voor een nieuw rampenfilm scenario. [...]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.