Even voorstellen: MTBGuru.com

Mtbguru logo

Het is eindelijk tijd om ons Project te outen! Als u zich afvraagt waarom ik hier maandenlang slechts neuzelgewijs postjes heb liggen plegen (niet dat ik voordien wel zo productief was, maar bon), dan krijgt u nu voldoening: omwille van MTBGuru.com! Tot u gebracht door Ayatola Hombre en ondergetekende – we waren hier reeds sinds het voorjaar op aan het broeden.

Zoals we op de about pagina vertellen, MTBGuru is een web applicatie voor mensen die niet kunnen stilzitten en buiten fietsen, wandelen, klimmen, lopen en daarbij hun GPS en camera meesleuren (niet echt nodig maar wel nuttig). Op onze website kunnen ze hun GPS data en foto’s uploaden en tadaa, alles wordt mooi geplot op een kaart, icoontjes verschijnen op elke locatie waar een foto is getrokken, klikken op die icoontjes toont je de foto in het groot en dies meer. Dit prentje vat een en ander samen:
mtbguru cartoon
Wat zijn zoal de belangrijkste features?

 • Gebruikers maken ‘trips’ aan; dit kan door GPS files up te loaden in het GPX formaat, een open standaard (een XML formaat) voor GPS data en ondersteund door de meeste fabrikanten van GPS toestellen (voorbeeld: Garmin’s Mapsource software kan bestanden opslaan in gpx). Een GPS bestand is evenwel niet noodzakelijk om een trip aan te maken.

 • De website analyseert de GPS data en geneert statistieken en grafiekjes zoals hoogteverloop en toont het afgelegde traject op een kaart (we gebruiken Google Maps). Meerdere tracks in 1 bestand kunnen geidentificeerd worden en je kan voor elke track een trip aanmaken. De gebruiker kan ook een beschrijving van de trip ingeven en de trip ofwel publiek maken ofwel afgeschermd houden. De site kan zo gebruikt worden om trips en GPS bestanden efficient te archiveren en beheren.

 • Foto’s kunnen geupload worden, ofwel afzonderlijk ofwel in groep (het laatste in de vorm van een zip-archief) en automatisch wordt een gallerij ‘thumbnails’ gegenereerd. Als de foto’s tijdens de trip genomen werden, wordt hun locatie automatisch op de kaart aangegeven – dit laatste is mogelijk door de tijdsinformatie in de metadata van de foto te vergelijken met de GPS informatie, ofte ‘temporal geotagging’ zoals we dat genoemd hebben.

 • Andere gebruikers kunnen je trip en foto’s bekijken en commentaar achterlaten (als je dat wil – je kan deze opties ook uitschakelen).

 • We genereren ook een Google Earth file, die naast het traject ook alle foto-locatie’s en thumbnails bevat – wie ermee vertrouwd is weet dat met Google Earth spelen ongelooflijk onderhoudend kan zijn en dit is waarschijnlijk een van onze eigen favoriete features (zie het screenshot hieronder).

 • Earth-Tyndall

Het doel was om dit alles snel, eenvoudig en efficient te maken en we denken dat in vergelijking met wat er al bestaat we daar redelijk in geslaagd zijn – op dit moment draait alles nog niet 100% zoals we het zouden willen maar de meeste dingen werken.
Je zal merken dat er een focus op mountainbiken is momenteel (wat betreft aantal trips) maar het is absoluut zo dat de site even goed kan aangewend worden voor wandelen, lopen, fietsen op de weg enzovoort, hier zijn een aantal voorbeelden: de klim naar Alpe d’Huez, de beklimming van de hoogste berg in de continental USA, een trail run voor het goede doel in Cupertino, mountain biken in Auburn.

Waarom deze site?
Omwille van frustratie met de bestaande mogelijkheden; dit soort data is typisch iets dat je in een open formaat wil bewaren en (eventueel) delen met anderen, om bijvoorbeeld het vervelende uitwisselen van foto’s met vrienden waarmee je een trip hebt gemaakt uit te schakelen – en het is uitermate nuttig dit op het te Web hebben, zodat je dingen kan bekijken en tonen vanop elke computer. Ik gebruik de site nu reeds om al mijn trips te loggen en de foto’s en GPS data te organizeren – de mountain bike coverage op Californication zal vanaf nu dan ook meer en meer via MTBGuru tot u gebracht worden ;)!
Voor de techneuten onder u: de site is ontwikkeld met Ruby on Rails en bevat een hoop Ajaxgoodies; de Ayatola is natuurlijk onze programmeerkingpin en wij beiden zijn al een tijdje fan van de 37 signalen methodologie en stijl. Ik wou het ‘two-dot-ooh’ woord hier vermijden maar u mag het wat ons betreft gerust gebruiken.

Oh ja, en alles is gratis voor de gebruiker. Een gratis account aanmaken vereist enkel het ingeven van een geldig e-mail adres (dat nooit verder zal verspreid worden). Zonder account kan je alles bekijken maar geen trips aanmaken of data uploaden. Alle user data is beschikbaar in een open formaat, er zijn zelfs RSS feeds met de trip beschrijvingen beschikbaar. We hebben een aantal Google Adsense ads geintegreerd, aangezien web hosting geld kost en in het geval ons webverkeer sterk zou stijgen, we moeten gaan uitkijken naar betere en duurdere opties – in dat laatste geval zou een beloning voor de vele uren en nachten coden en prutsen natuurlijk wel meegenomen zijn!

Voor ik vervolgens heel deze post in het Engels vertaal nog even melden dat meer informatie onder andere op onze FAQ kan gevonden worden en we een apart MTBGuru blog hebben opgestart dat vooral voor het leveren van site nieuws, updates en support zal dienen alsook een medium is waarmee gebruikers feedback kunnen leveren.
Als uitsmijter hierbij nog een screenshot:

Screenshotridemapphoto

Tags: , , , ,

12 reacties op “Even voorstellen: MTBGuru.com“

 1. Konijn beweert:

  Schitterend! Ware ik een mountain biker, ik zou er weg van zijn… Ter uwer info: ik ben sinds kort eveneens eigenaar van een 30D en zoals U al suggereerde had ik die echt nodig. De 24-70 f/2.8L is behoorlijk fantastisch, overigens, al is dat eerder beeld-kwalitatief dan zoomrange gerelateerd. De 100mm f/2.8 macro is echter het beste wat mij al overkomen is: WAT een lens.

 2. El Hombre beweert:

  Mooi!!
  Die Macro lens… zwijg daarvan! Er zijn Canon rebates tot in januari geloof ik en de verleiding zou wel eens onweerstaanbaar kunnen worden.
  Hebt gij misschien een plaats op het wereldwijde web waar ge wat sample fotokes kunt posten?

 3. Konijn beweert:

  Op deze plaats vind je, naast enige opmerkingen van mij met betrekking tot allerhande niets ter zake doende issues, aan de rechterkant ook een link naar een webstek met wat foto’s. Caveat: voorlopig alleen zaken die met de HP715 gemaakt zijn, een toestel dat ik kocht net na de laatste Punische oorlog. Maar ik hoop daar op korte termijn dus verandering in te brengen…

 4. Konijn beweert:

  Kijk nu eens… Bijna hetzelfde initiatief als dat van jullie ;-)

 5. elhombre beweert:

  Konijn: ik denk dat uw link in de soep is gedraaid, maar idd, we hebben weet van een aantal andere efforts…

 6. Konijn beweert:

  Verhip, je hebt gelijk, even de source bekeken en kennelijk staat er geen href. Whatever… Het was een soortgelijk initiatief maar dan voor mensen die met hun hond gaan wandelen ;-) En, heb je al toegegeven aan de lure der rebates?

 7. El Hombre beweert:

  Argl, ik probeer die rebates zo hard mogelijk te vergeten om er zonder al te veel kleerscheuren (of is dat eerder portemonneescheuren?) door te raken, maar die 100mm,f/2.8 macro spreekt mij wel aan… zou ook eens moeten research doen naar een general purpose zoom telephoto dinges…

 8. Konijn beweert:

  Als general purpose zoom had ik initieel de 17-55 f/2.8 IS in gedachten. Mooie range, mooie maximale aperture en een aangenamere prijs dan de 24-70 f/2.8L (alhoewel, admittedly, nog steeds een flinke brok centen). Alleen jammer dat die lens dan wel EF-S is – ik zie Canon die range niet zo vlug opgeven maar ik ben veeleer bang voor mezelf. Als de hobby ons bevalt kopen we mettertijd misschien een ‘betere’ body en dan kan ik die lens daar niet op gebruiken. Maar tot nu toe voldoet de 30D uitstekend! Wat de 24-70 betreft: het is zeker geen lens om de hele dag mee te sleuren. Maar wat betreft foto’s van een uitstap neig ik eerder naar 70-200 dan echt breed te gaan – de landschappen zijn in Belgie eerder dun gezaaid tov waar jij vertoeft.

  BTW ik overweeg begin juni naar Palo Alto te komen voor een conferentie…

 9. El Hombre beweert:

  Dan gaan wij hier zeker een pint of iets dergelijks moeten pakken!
  Een halve Lame Coder reunie zit er dan ook in want de Ayatola vertoeft uiteraard ook in deze omstreken.

 10. Konijn beweert:

  Sounds great! Ik laat je asap iets weten als ik de trip goedgekeurd krijg.

 11. fonzie1111 beweert:

  ziet er mooi uit als het mee zit heb ik zondag een leuke rit op de gps gezet anders een week later, je hoort nog groet F

 12. El Hombre beweert:

  @fonzie1111: we kijken er naar uit. Zou fijn zijn om een wat groter trip-bestand op te bouwen in het vaderland!


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.