Desert storm

Img 0874
Twee weken geleden, op weg naar Durango, met de huurwagen vanuit de luchthaven in Albuquerque. Noordwest New Mexico bestaat voornamelijk uit ‘high desert’. In tegenstelling tot de ‘low desert’ – de Mojave in California en de Sonoran desert in Arizona en Mexico – is het natte seizoen hier de late zomer; zware onweerskoppen op zomernamiddagen zorgen hier voor het merendeel van de jaarlijkse neerslag. De woestijn is momenteel dan ook helemaal in bloei. In New Mexico zie je meer dan elders hoe ongelooflijk groot en leeg het continent hier nog is, in alle richtingen kan je tientallen mijlen ver zien. De hemel is een schilderij: aan de ene kant helderblauw met een verzengende zon, aan de andere zijde vol purperen donderkoppen en pikzwarte duisternis.
Img 0870
Dit moet ongeveer 50 mijl in het westen zijn: de storm is een gigantische hoeveelheid neerslag aan het dumpen op een kleine oppervlakte. Vandaar de talrijke waarschuwingsborden voor ‘flash floodings’ die her en der langs de kant van de weg of aan het begin van dirt roads staan. Wat de ene minuut nog een kurkdroog karrenpad in de woestijn is, kan de volgende een kolkende stroom worden.
Cimg3303

Img 0871

Ik was ondertussen al een tijdje van de freeway afgegaan – de kortste (maar niet noodzakelijk snelste) route naar Durango ging over een kleine, secundaire weg die door de grote Navajo en Pueblo landen ten westen van Albuquerque snijdt. Mijn favoriet soort weg: oneindige stukken door een wonderland dat je met bijna niemand moet delen, op een paar medeweggebruikers en verdwaalde coyotes na, fata morgana’s nabij de horizon, en het gevoel dat alles stilstaat (hoewel je aan 90 mph voorbij vliegt).

Tags: ,

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.