Tesla Roadster

Tesla Roadster

Deze door Silicon Valley startup Tesla Motors geproduceerde bolide zou wel eens de nieuwste hype / success story kunnen worden: de Tesla Roadster, een (puur) elektrische sportwagen, die verschilt van andere elektrische wagens doordat het doelpubliek bestaat uit de BMW/Porsche/Ferrari aficionado:

...the real difference lies in the intent of the designers. For the most part, electric cars have been designed by people who believed we should not drive, and, if we must, then we should drive a bare-bones electric car. In sharp contrast, the Tesla Roadster is a driver‘s car: optimized for performance and handling, beautiful in every detail. Tesla Motors celebrates driving.

Verder (zie ook bv. bij investeerder Steve Jurvetson):

  • 0-60 mph (100 km/hr) in 4 seconden

  • 135 mpg equivalent verbruik (komt overeen met ongeveer een halve liter per 100 km)

  • Chassis ontworpen en gebouwd door Lotus

  • Driefazige AC-inductiemotor (uitgevonden natuurlijk door het genie Nicola Tesla) met vier polen

  • 248 paarden (185 kW), een maximum koppel van 240 Nm, twee versnellingen, rode zone op 13500 toeren

  • 90% gemiddeld energetisch rendement, 80% bij maximaal vermogen

  • monotoon dalende koppelcurve, wat betekent dat het maximaal koppel (180 lb.ft ofte 240 Nm) op nul toeren ligt – zeer interessant voor het optrekken!

  • Bereik van 250 mijl (400 km), batterijen oplaadbaar in 3.5 uur

Zeer mooi, op voorwaarde natuurlijk dat alles wat op de website staat ook waar is. Nog geen woord over de prijs, maar dat zou wel even schrikken kunnen worden, en ervoor zorgen dat de Tesla Roadster rijkemensenspeelgoed gaat blijven. Ook zullen dagtrips beperkt blijven in afstand (tenzij elke 200 mijl een uurtje of twee kan gepauzeerd worden om op te laden). Niettemin wordt alvast bewezen (opnieuw, als hun specs juist blijken te zijn) dat er geen technische reden bestaat waarom een puur elektrische auto inferieur zou moeten zijn aan eentje met verbrandingsmotor.

Tags:

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.