Wildflower trip (IV): Naciemento-Ferguson

Naciemento-Ferguson: een van de magnifieke parels in de kroon van het Californische wegensysteem, althans wat betreft motorcycle-fahigkeit. Het is een ongelooflijk technisch, bochtig, kronkelend bergweggetje, vergeven van haarspeldbochten met daarin doorgaans gravel en zand, potholes en bulten; steil op en neergaand; allerlei beesten die in de weg lopen (zoals in mijn geval: een kudde herten); schaarse tegenliggers die uiteraard net vanuit een blinde bocht op een supersmal stukje opduiken. Waarom is het dan zo geweldig, hoor ik u skeptisch-bezorgd vragen? Cimg2198Hierom: het eerste deel van Naciemento ligt in een uitgestrekt militair domein (Fort Hunter-Ligget), waarin (uiteraard) nihil land development is kunnen gebeuren – gevolg is dat het er fantastisch onaangeroerd en remote uitziet; in de lente groen en in bloei, weelderige flora en fauna (zoals bijvoorbeeld: vreemdsoortige vogels die heel tam zijn en zowat tegen uw helm/voorruit aanknallen aangezien ze niet echt veel verkeer of mensen gewoon zijn).
En het tweede gedeelte is nog beter: vanaf de kam van het kustgebergte – dat op die plaats ongeveer 5000 voet hoog is – stort Naciemento-Ferguson zich richting westen zowat de oceaan in; er zijn overal ongelooflijke uitzichten op de Pacific en de Pacific Coast Highway (Route 1) ver in de diepte. Cimg2209Het is alsof je in een schilderij rondrijdt. De slordige 50 mijl tot in Monterey via Route 1 die daarna volgen, zijn op zich eveneens moto-nirvana: een opeenvolging van snelle bochten langs steile kliffen, nabij de woeste kustlijn van Big Sur (wel oppassen voor slabakkende RV’s).
Ik had de route voor mijn terugreis dus wel mooi uitgestippeld. Het militaire domein waarvan ik sprak geraak je evenwel niet zomaar in: registratiebewijs, verzekeringspapieren en ID moeten gepresenteerd worden aan de ingang. En er zijn streng gecontroleerde snelheidlimieten binnen het domein: er kunnen namelijk overal soldaten met oefeningen bezig zijn, en die worden niet gaarne overhoop gereden. Tijdens mijn passage zag ik een kolonne Hummers alsook een bende GI’s met een soort drill instructor aan de kant van de weg, bezig met een of andere training.
Cimg2185
Middenin het domein ligt ook een Spaanse missie, de Mission San Antonio, die dan nog een van de best bewaarde van de staat blijkt te zijn (foto hiernaast). Ik had die een paar jaar geleden al eens bezocht dus nu hield ik er slechts een korte stop.
Nadat ik de vele grillen van Naciemento-road goed overleefd had was het dus genieten geblazen met de Pacific Coast Highway: veel gemakkelijker en dus ook een stuk sneller.
Cimg2214
In Big Sur was het tijd om nog eens een ruststop in te lassen, en toevalligerwijs hield ik halt net voor het etablissement hiernaast op de foto. Cimg2215Henry Miller, die mij ooit danig heeft gefascineerd, woonde natuurlijk vele jaren lang in Big Sur en deze memorial library is aan hem gewijd. Een toast op de grote schrijver was een ideaal gebaar om mijn tocht gepast af te sluiten.

Tags:

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.