Wildflower trip (III): Cholame

Cholame is een afgelegen en desolaat oord in Centraal-California, halverwege de Central Valley en de kustlijn ter hoogte van Paso Robles, dat zelf zowat midden San Francisco en Los Angeles in ligt. Het is niet veel meer dan een ‘truck stop’ (rustplaats langs de snelweg) nabij de kruising van highways 41 en 46 en zou ongetwijfeld volstrekt anoniem de geschiedenis ingegaan zijn ware het niet voor een noodlottige avond in 1955, toen ene James Byron Dean hier in een verkeersongeval het leven verloor.
James Dean: bij leven al een legende, cultureel ikoon, rebel, de uitvinder van de ‘cool’. Nog steeds verbleken de meeste andere acteurs bij de grenzeloze intensiteit die bij Dean van het scherm druipt. James Dean hield ook van snelle wagens en moto’s.
Er wordt vaak gezegd dat Dean zich te pletter reed al racend in zijn Porsche, wat dan gesuggereerd wordt een metafoor te zijn voor diens passionele, snelle, woeste levensstijl, die onmogelijk vol te houden zou zijn – in werkelijkheid betrof het evenwel een redelijk banaal ongeval: Dean reed aan een gezapige snelheid van 55 mijl per uur (80 km/h) en knalde tegen een onoplettende chauffeur die op het verkeerde moment de weg overdraaide. Zijn exclusieve Porsche 550 Spyder – bijgenaamd ‘Little Bastard’ – waarmee hij op racetracks af en toe aan wedstrijden deelnam, werd gerestaureerd maar leek daarna wel vervloekt, gezien het ongeluk dat hij de latere eigenaars zogezegd toebracht (zie bv. het Wikipedia-artikel).
Dean is een van Amerika’s favoriete helden – nochtans doet weinigs in Cholame dat vermoeden: pas vorig jaar werd een ‘James Dean Memorial Junction’ verkeersbord geplaatst nabij de plaats des onheils (zie foto); jaren daarvoor, in 1978, was iets verderop, naast het enige restaurant van Cholame, al een bescheiden gedenkteken opgericht, een prive-initiatief van een Japanse fan. Dat laatste is ondertussen in een engiszins vervallen toestand gesukkeld, zoals te zien op de tweede foto.Cimg2172Cimg2176
Aangezien Cholame een klein uurtje rijden was vanaf Lake San Antonio, besloot ik een korte omweg te maken en persoonlijk hulde te gaan brengen aan James Dean; een Ducati was natuurlijk het gepaste vervoermiddel hiertoe!
Het was even voor zonsondergang en samen met een paar enkelingen die hun pick-up truck nabij hadden geparkeerd stond ik een tijdje in gedachten verzonken het monument te bekijken. Om dan snel weer te vertrekken, aangezien er volstrekt niks in Cholame te doen is.Cimg2177
(PS: gerecycleerd voor mijn Standaard-contributie)

Tags: , ,

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.