The Big One

[Okee, dit postje is een soort experiment: het is iets dat ik voor de expat-blog van de Standaard heb geschreven en hier recyclagegewijs kom afleveren. Ze hadden mij daar een tijdje geleden gevraagd wat bij te dragen en ik dacht waarom ook niet. Eerlijk gezegd is mijn initieel enthousiasme behoorlijk snel verzwonden – er is niet echt een incentive (voor de Standaard is het anderzijds een manier om wat gratis content te genereren), ik heb er niet bepaald veel tijd of geduld voor en vooral: het is toch altijd plezanter je eigen ding te kunnen doen en controle over alles te hebben. Maar goed, we gaan ons niet laten kennen door te beginnen terugkrabbelen dus heb ik mij voorgenomen het tenminste een deftig ‘shot’ te geven – u zal mij het licht-educatief toontje van het onderstaande overigens moeten vergeven.]

Net honderd jaar geleden scheurde de San Andreas-foutlijn die onder San Francisco loopt een paar meter verder uiteen. Het was de nacht van het optreden van Enrico Caruso. San Francisco was een welvarende en bloeiende stad, het economische en culturele zenuwcentrum van het Westen. Maar die nacht werd het zowat van de kaart geveegd. De aardbeving, 7.8 op de schaal van Richter, richtte gigantische schade aan. De grootste rampspoed werd evenwel veroorzaakt door de enorme branden die door de stad woedden, als gevolg van het breken van gas- en waterleidingen (hierdoor kwam er meer brandstof voor het vuur, en werd georganiseerd blussen zowat onmogelijk). ‘The Big One’ wordt hier momenteel op allerlei manieren herdacht en staat volop in de belangstelling van de media. Met natuurlijk de vraag: zijn we hier paraat voor de volgende?


De Westkust van de VS is – als westelijke grenslijn van de ‘Pacific Ring of Fire’ – een puzzel waar honderden breuklijnen (doorgaans noord-zuid georienteerd) door elkaar lopen. Er zijn eigenlijk voortdurend kleinere aardbevingen aan de gang. Maar de volgende ‘biggie’ hier in de Bay Area wordt verwacht door de Hayward-foutlijn in de East Bay te zullen veroorzaakt worden. Het football stadium in Berkeley ligt er vlak bovenop. Een paar jaar geleden was er al een significante aardbeving boven de Hayward-fout (net boven de 5 punten geloof ik) – de eerste die ik zelf ook gevoeld heb. Het was een zomerse maandagavond en ik stond op het balkon me af te vragen waarom ik me zo duizelig voelde – het was evenwel mijn appartementsgebouw dat lichtjes heen en weer aan het wiegen was, gedurende een minuut of zo. Dit was echter klein bier vergeleken met de laatste echt serieuze aardbeving, de Loma Prieta-quake van 1989 (7.1). Collega’s van mij die er toen bij waren vertelden me dat losliggende spullen in hun huizen alle kanten opvlogen, boeken uit hun rekken sprongen, flessen omver vielen. Een stuk van de bovenste rijbaan van de Bay Bridge donderde toen ook naar beneden en knalde op het onderste gedeelte (de Bay Bridge is een dubbeldek-brug, als het ware). Ze is nu overigens nog steeds niet helemaal in orde.
Zijn we klaar voor de volgende Big One? Ik weet het niet; de meeste gebouwen zijn redelijk quake-proof en/of geretrofit, zware spullen (bijvoorbeeld waterboilers) worden bij regel grondig bevestigd of verankerd in muren, de meeste mensen zijn meer dan bewust van het gevaar. Maar: een grote aardbeving kan nog steeds catastrofale schade aan de infrastructuur veroorzaken: snelwegen en waterwegen zijn kwetsbaar, en bijvoorbeeld ook de dijken in de Sacramento-delta.
Ben ik er klaar voor? Ik heb alvast een brandkistje waarin ik belangrijke paperassen, wat geld en dergelijke stockeer – een cynische grap die de ronde doet over die brandkistjes is overigens dat het enige echt nuttige erin een pistool zou zijn. Aan het opslaan van een voorraad water en brandstof ben ik nog niet echt begonnen. Maar ik heb natuurlijk een geschikt voertuig waarmee ik altijd kan hopen te vluchten…

2 reacties op “The Big One“

  1. alex. beweert:

    er is nu een interessante tentoonstelling over the ‘06 quake in het moma in sf: “1906 earthquake: a disaster in pictures”. heb hem zaterdag bezocht. aardige foto’s, vooral die die lawrence maakte met behulp van vliegers.

  2. El Hombre beweert:

    Goeie tip, thx – die vlieger-fotografie lijkt inderdaad zeer de moeite…


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.