The Palace of Lies

Ofte: hoe krijgt een mens het Leugenpaleis uitgelegd aan de autochtonen hier (en 1 autochtone in het bijzonder)? Ik werd onlangs met dit probleem geconfronteerd, aangezien de CD-set ‘Het Ergste uit het Leugenpaleis’ momenteel zowat kampeert in de CD-speler van mijn bolide. Ik had die set tijdens mijn laatste doortocht in Belgie aangeschaft, en ik kan u garanderen dat mijn ‘daily commute’ er tijdens deze regenachtige dagen behoorlijk vrolijker op geworden is.
Maar hoe uitleggen of beschrijven aan uw niet-Vlaamse ‘significant other’ hoe de avonturen van Doktor De Reiger, de onderonsjes met Clement Peerens en de briljante tirades van Cas Goossens tijdloos grappig en hilarisch zijn? Om te beginnen, een Amerikaan kan zich de dialecten zoals wij die in Vlaanderen kennen en die door de vele typetjes van Peeters en Mathyssen met verve worden aangewend al niet voorstellen. Goed, er zijn hier ook dialecten: in het zuiden spreekt men een beetje vreemd, in het noorden eveneens jah, in Boaoston en New Yoaork kent men er ook wat, en sommige onverlaten stellen dat er ook zoiets als een Californisch accent is. Maar verschillen of dialecten tussen dorpjes of regio’s die amper een kwartier rijden van elkaar liggen??
Vervolgens, hoe krijg je iemand wijsgemaakt wat een ‘Administrateur-Generaal van de openbare omroep’ is? En hoe het precies zit met de Antwerpse rock-scene? Sommige dingen zijn gelukkig universeel: de Linda Kelchtermans-pastiche op telefoonkwissen bijvoorbeeld (telefoonkwissen bestaan Overal). Uiteindelijk heb ik een beroep moeten doen op de unieke surrealistische traditie van Belgie, en gesteld dat het Leugenpaleis een soort radiofonische kruisbestuiving is van Jon Stewart’s Daily Show en een schilderij van Magritte (of van de voortreffelijke Paul Delvaux). Iedereen hier kent immers Magritte. Wij Belgen zijn uitermate gereputeerd in het bedrijven van surrealisme, en het Leugenpaleis is daar een mooie, licht-absurdistische exponent van.

Tags:

Geen reacties meer mogelijk.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.