Macworld Expo

Discussies over de verdiensten van besturingssystemen en personal computers zijn vaak met religieuze overtuiging uitgevochten, nutteloze loopgravenoorlogen, maar ik kan kort samenvatten waarom OS-X mijn favoriet is: ten eerste, het is veel aangenamer om mee werken dan om het even welke Windows-box die ik ooit voor mijn neus heb gehad: OS-X bezorgt een mens een soort Commodore-64-achtig plezier – dit allemaal zonder voortdurend ge-reboot, ellendig geklungel met crashende applicaties, lelijke interfaces en dorre ongebruiksvriendelijkheid.
Ten tweede, met OS-X beschik je tegelijkertijd over de volledige ‘power van de command line’, en ook alles wat Unix/Linux/BSD zo goed maakt.
Dit gezegd zijnde ben ik allesbehalve een Apple fanboy – er is behoorlijk wat dat rammelt aan de hardware (het keyboard van mijn iBook bijvoorbeeld), en die hardware is doorgaans overpriced en/of sub-par wat betreft performance.
Steve Jobs is natuurlijk een fenomeen: volgens Doc Searls in feite een elitaristische snob met een groot gevoel voor esthetiek (ik kan mij dus wel in hem vinden!) maar het blijft ronduit geniaal wat hij met Apple heeft gedaan (opgericht en vooral: het in de late jaren negentig zieltogende bedrijf getransformeerd tot de huidige mastodont).
Afgelopen vrijdag ben ik poolshoogte gaan nemen op de Macworld Expo in het Moscone Center in San Francisco, alwaar de eerste ‘MacIntels’ werden gepresenteerd ($30 inkom voor de trade exhibit alleen – elitaristisch, remember!): een verslag(je)...

Het eerste wat mijn aandacht trok was zowaar een uit de kluiten gewassen booth van Xerox (min of meer mijn loonheer). Nieuwe Phaser printer modellen werden er voorgesteld, de enige Xerox-produkten op de consumer markt (voor de liefhebbers: printers gebruik makende van vaste, op was gebaseerde inkt, goed voor snelle en high quality kleurenprints).

De Apple-booth dan: op een podium werden op regelmatige tijdstippen presentaties gegeven die een soort samenvatting vormden van Jobs’s keynote afgelopen dinsdag. Interessanter was dit:

Nieuwe, met Intel-processoren uitgeruste iMacs en MacBook Pro’s (de opvolger van de Powerbook, met een naam die door niemand echt gepruimd wordt) stonden in grote getale ter demonstratie opgesteld. Hier is de MacBook Pro, de nieuwe ‘prom queen’ onder de Macs, van dichterbij gezien:

Eerste impressies: het display is schitterend en zeer helder, het is een heel dunne en goed in de hand liggende bak, maar, net zoals de oudere Powerbooks, een gloeiende stoof! De iMacs zagen er ook goed en snel uit.

Er waren natuurlijke honderden andere, kleine en grote booths, onder meer die van mijn favoriete CAD-software Sketchup.

Sketchup is uitgekomen met een plugin voor Google Earth (recent dus ook voor OS-X beschikbaar) – deze laat op eenvoudige wijze toe bitmaps en 3D-modellen uit te wisselen tussen Sketchup en Google Earth. Die kunnen vervolgens naar de Google Earth database gestuurd worden en daarna door iedereen bekeken worden; voorbeelden zijn modellen van het vrijheidsbeeld in New York en een aantal centra van grote steden in de US. De Google Earth-mannen en vrouwen zijn overigens redelijk te spreken over de samenwerking.

En nu we het er toch over hebben: Google had zowat de meest curieuze booth van de hele beurs:

Eigenaardig omdat het zowat de kleinste booth op de ganse beursvloer moet geweest zijn, uitgerust met een uitermate nerdy uitziende enkeling; een sarcastisch grapje, een statement, hubris, wie zal het zeggen? In ieder geval kregen ze wel een award omwille van Google Earth voor OS-X.

Er was tevens een soort auto-show, waarop allerhande nieuwe bolides met iPod-integratie en allerhande multimedia-gadgets werden tentoongesteld. Als uitsmuiter (in het bijzonder voor Tom), dit hier: een pimped-out Scion, aka Doos:

4 Responses to “Macworld Expo“

 1. Jan Says:

  Ik ben voor mijn (eveneens uw) Mac gevallen omdat hij wit is.
  Gedaan met die zwarte dozen van IBM :-)

  (En natuurlijk ook omdat het Unix is)

 2. Ayatola Hombre Says:

  Kerdju. Had ik geweten dat ik mijn Doos kan upgraden naar een Mac-compliant vehikel, dan zou ik onmiddellijk Daar geweest zijn. Geen foto’s van het interieur?

 3. El Hombre Says:

  Enkel een mislukte foto (blurry). Maar ik geloof dat er naast de iPod integratie en een zeven speaker systeem ook her en der een half dozijn displays verscholen zaten (met ingebouwde Mac Mini?).
  Jan: wit is wel schoon dacht ik ook zo maar helaas is de iBook case gemaakt van plastiek en wordt dus makkelijk vettig en gekrast. De Powerbooks (en nieuwe Macbook Pro) hebben een geanodizeerde aluminium finish en hoewel die er wat grijzerig uitziet, is de top coating natuurlijk redelijk superieur (en die ziet er van dichtbij bekeken heel schoon uit, terwijl de iBook eerder schoon van ver is – maar dit is uiteraard genitpick: laptops dienen om er goed gerodeerd uit te zien!).

 4. Californication » Blog Archive » Macworld Expo 2007 Says:

  [...] Net zoals vorig jaar is het stralend zonnig in de stad, zij het enigszins aan de frisse kant, wanneer ik Macworld Expo aandoe. Herinner u: in de winter is het in San Francisco gewoonlijk beter weer dan in de zomer. Ik had de indruk dat het een stuk drukker dan vorige keer was, hoewel dat ook van dag tot dag kan verschillen – het is nu Dag 2, een jaar geleden denk ik Dag 3. En dit keer loop ik rond met een MTBGuru-badge ! [...]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.