Halloween in Castro voor beginners

Ik realiseer me net dat het thuisfront wel enige duiding zou kunnen gebruiken bij de Halloween-festiviteiten hier, vandaar: een snelcursus voor beginners.

Halloween in de VS is in de eerste plaats ‘Trick or Treat’: de Amerikaanse versie van Driekoningen, maar dan met een ‘twist’: groepjes verklede klein mannen schuimen de straten af en bellen aan met het verzoek om een ‘treat’ – als snoepgoed of kleingeld achterwege blijven, kan het wel eens gebeuren dat een rot ei tegen de gevel gegooid wordt of een kakkerlak onder de deur losgelaten (ik zit op het zesde verdiep dus ik moet niet al te veel vrezen). Vaak worden de kinderen ook gechaperoneerd door een ouder om eventuele perfide kinderlokkers af te houden die hun kans schoon zouden zien in het duister (de geest van Dutroux en de bijhorende paranoia durft soms ook hier rond te waren).

Verder worden her en der kostuumwedstrijden georganiseerd: u kan zich verkleden als vogelverschrikker, wasmachine of celebrity-naar-keuze, het maakt niet uit, als het maar enige creativiteit doet vermoeden. Deze evenementen zorgen doorgaans voor een onderhoudend lunch-uurtje op het werk.

De weken voor Halloween schieten de ‘Halloween-megastores’ als paddestoelen uit de grond – speelgoedwinkels, loodsen, meubelwinkels worden tijdelijk omgetoverd tot speciaalzaken voor vampiertanden, pruiken, maskers, make-up and uw favoriete horror-requisieten – sommigen zullen beginnen zaniken over het verderf van de commercie die het eind der beschaving aan het inleiden is; ik vind het allemaal hoogst vermakelijk. En, zoals mijn collega Greg stelt, dankzij Halloween beginnen de winkels ons in october al niet te bedelven onder de kerstspullen.

Oudere jongeren en volwassenen organiseren ’s avonds gaarne Halloween-parties waar de verkleedpartijen tot een niveau hoger (of juist niet) worden getild. En dit brengt ons bij Halloween in Castro, ofte Halloween-voor-gevorderden. Tijdens de Halloween-nacht stromen in San Francisco honderdduizenden samen in de buurt rond de intersectie van Castro en Market Street – tevens het hoofdkwartier van gay San Francisco. Het is niet echt een ‘gay event’, hoewel steevast horden uitzinnige relnichten te bewonderen zijn – eerder een amusante mix van een massa-rave, gay pride parade en carnaval. In vroegere tijden betrof dit telkens een ‘spontaan volksfeest’ (ik klink nu even als Eric Van Rompuy) zonder enige organisatie, maar sinds een aantal incidenten een drietal jaar geleden wordt het nu in min of meer goede banen geleid door de stad, worden er podia opgetrokken en optredens georganiseerd. En zijn er veel meer toeristen en mensen die zich niet verkleden (bah). Het blijft evenwel een van mijn favoriete SF events.

One Response to “Halloween in Castro voor beginners“

  1. Californication » Blog Archive » All Hallows’ Even Says:

    [...] ‘Castroween‘ is helaas sinds een paar jaar afgevoerd, wegens de ongeregeldheden die telkens de festiviteiten verpestten. En dus, na het trick ‘n treaten voor de klein mannen, gebeurt een en ander meestal op prive-feestjes, kleinere optochtjes, in bars, restaurants of clubs, eerder dan tijdens massale straatparades. [...]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.