Nobel

Het is opnieuw die tijd van het jaar waarop Hugo Claus zenuwachtig in de veranda van zijn landhuis in de Provence zit rond te schuifelen (correctie, zijn Franse woonst werd recent blijkbaar verkocht?); de uitreiking van de Nobelprijzen!
We hebben zover:

 • Natuurkunde: Glauber,voor het ontwikkelen van een quantum theorie van optische coherentie, en Hall en Hansch, voor experimentele bijdragen aan quantum optica, oa het ontwikkelen van de zogenaamde ‘optical frequency comb’ techniek. Met dat laatste kan men uiterst precies de kleur meten van het licht dat geexicteerde atomen uitzenden – als u zich afvraagt waarom dat godbetert van nut is, de recente GPS systemen gebruiken dat bijvoorbeeld voor hun timing en synchronisatie (waarvan hun ruimtelijke precisie sterk afhangt). En er zijn natuurlijk nog een hoop andere toepassingen.
 • Scheikunde: Chauvin, Grubbs en Schrock, voor de metathese methode in organische synthese. Ik heb altijd een broertje dood gehad aan organische scheikunde (Leuven-trauma: ik wist echt niet dat we verondersteld werden Fessenden, Fessenden en Fessenden te memorizeren!), maar laat ik stellen dat de methoden ontwikkeld door dit drietal (jongleren met koolstof-verbindingen) uitermate nuttig gebleken zijn!
 • Geneeskunde: Marshall en Warren (beiden from Oz!), voor het ontdekken van een bacterie die een belangrijke rol speelt in gastritis en maagzweren en dies meer.
 • Vrede: El Baradei en het IAEA, voor zijn strijd tegen nucleaire proliferatie, en mogelijk ook voor het correct inschatten dat ol’ Colin’s ‘bewijsmateriaal’ indertijd voor de VN stonk (waarvoor El Baradei hier in de US overigens tijdelijk uit de genade viel).
Wat literatuur betreft blijf ik onversaagd verder duimen voor den Hugo, hij verdient het meer dan ooit! De verzamelde poezie van Claus die ik mij heb aangeschaft, leverde al tal van verzen op van dusdanige passionele bevlogendheid dat ze (zelfs naar het Engels vertaald) van heel wat nut bleken te zijn in menige romantische aangelegenheid.
Tenslotte zijn tevens de winnaars van de Ig-Nobelprijzen bekend!

3 Responses to “Nobel“

 1. Ann Says:

  Wij duimen mee voor onze Hugo!! Het gaat hem blijkbaar niet zo best momenteel. Als er over hem wordt gesproken in de pers, gaat het vaker over zijn slechte gezondheid dan over zijn geschreven parels.
  Vorige week verklaarde hij zelfs dat hij stopt met het uitgeven van poezie. Hij zei in een interview met VRT-radio dat hij teleurgesteld is over het gebrek aan reacties in de pers op zijn twee meest recente verzamelbundels. “Al werden er maar drie sonnetjes overgehouden, dan zou ik verder dichten”, aldus Claus…
  Misschien tijd om Dan Brown terug in de kast te zetten onze nationale trots op te poetsen?

 2. El Hombre Says:

  Volgens het artikel in De Standaard is het weliswaar niet de eerste keer dat hij beweert ermee te stoppen. Hij zou zijn nieuwe stuff beter rechtstreeks op het net zwieren, dan de omweg via uitgevers te nemen, wie weet krijgt hij een hoop extra lezers (en aandacht in de pers). Wat Dan Brown betreft, ik wacht gewoon tot de film uit is, ik val altijd in slaap tijdens het trachten lezen van dat soort turven.

 3. Californication » Blog Archive » Nobeltijd Says:

  [...] Tijd dus voor Hugo om daar een stokje voor te steken – hij wordt deze keer volstrekt over het hoofd gezien in het rijtje kanshebbers in de pers, maar dat dient eigenlijk eerder als een positief teken gezien worden. Duimen dus voor Hugo! [...]


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.