Levees and delta’s

Led Zeppelin’s lyrics klonken altijd al lichtjes onheilspellend en bleken helaas uitermate profetisch:

“If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break,
When the levee breaks I’ll have no place to stay.
...
Now, cryin’ won’t help you, prayin’ won’t do you no good,
When the levee breaks, mama, you got to move.”
Ik heb niet veel toe te voegen aan alles wat er al te lezen is, behalve dit: ook de San Francisco Bay Area is eigenlijk een delta (namelijk, die van de Sacramento en San Joaquin rivieren, zie foto hieronder), met daarbij een heel systeem van dijken, dat niet naar behoren onderhouden wordt en het eigenlijk elk moment kan begeven; ‘elk moment’ dient weliswaar geinterpreteerd te worden als: tijdens een heel zware storm of na een zware aardbeving. Zware stormen zijn hier zeldzaam, aardbevingen ook maar zoals algemeen bekend zijn we wat dat betreft over tijd (de Hayward fault staat op barsten). Het grootste deel van de Bay Area ligt ‘well above’ zeeniveau, dus daar geen probleem, wel voor grote delen van de Central Valley en Zuid-Californie dat voor zijn drinkwater sterk afhangt van de delta. En net zoals in Louisiana worden deze rampscenario’s en voorspellingen door de overheden doorgaans Cassandra-complex-gewijs behandeld (namelijk: genegeerd).
Tot slot, de Ayatola en ondergetekende hebben tot hun spijt hun plannen voor een weekendje Nola herzien.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.