Downieville downhill

Vorig weekend: op bedevaart naar het walhalla van het Californische mountainbiken, Downieville. Een paar weken voordien werd opnieuw de Downieville Classic georganiseerd, naar verluidt een van de plezierigste bike races in de wijde omgeving – vooral de ‘jump contest’ (met bike!) vanaf de brug over de Yuba rivier blijkt nogal jolig te zijn. De rivier induiken stond niet op ons programma, daarentegen wel het afdonderen van de Butcher Ranch, Second Divide en First Divide trails. Vage plannen om de 16 mijl lange, 4500+ voet hoge klim met de fiets aan te pakken werden – mede door de verzengende hitte die de Sierra Foothills die dag in haar greep had – snel opgegeven, en we besloten de shuttle service van de Yuba bike shop te gebruiken. Wij, dat waren uw dienaar, alsmede Ayatola Hombre, die we voor de gelegenheid ‘Gravity Hombre’ zullen noemen. Butcher Ranch was als vanouds geweldig, hoewel ik al vroeg op een nat stuk onderuit ging. Zonder erg, want we reden beiden zowat geheel geharnast in ‘body armor’ rond. Gravity Hombre had de smaak danig te pakken en ging er op zijn (gehuurde) Blur LT helmboswuivend gezwind vandoor. De korte klim dan naar de junctie Second – Third Divide en vervolgens flitsten we over mijn favoriete Second Divide – een trail gekenmerkt door behoorlijk wat ‘exposure’, ofte ravijnachtige toestanden aan gene kant van het trail. Mijn Yeti was zoals steeds een genot op dit prachtige singletrack, dat eveneens een aantal korte nijdige klimmetjes aan de nietsvermoedende rijder presenteert – Gravity Hombre zou dit spoedig ‘the hard way’ ervaren. Hij liet zich eventjes uit zijn lood – en balans – op zo’n klimmetje slaan, net voldoende om de steile helling aan de foute kant van het trail af te tuimelen. Spektakel in stofwolken. Gelukkig doen helmen en pantsering hun werk. Er vielen hierna geen verdere incidenten te noteren en uitermate voldaan bolden we wat later het voormalige goudzoekersdorpje binnen.


Wat ruist daar in het struikgewas?


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.