Lance en OLN

Kabeltv hier in de US kan mij doorgaans gestolen worden (onbekijkbaar zonder digitaal recording systeem a la Tivo) maar voor de gelegenheid heb ik mij een tijdje geleden toch een abonnement bij Comcast aangeschaft. Die gelegenheid was natuurlijk de Tour de Fr/Lance (en nu die gedaan is zal ik het abonnement hoogstwaarschijnlijk gezwind weer opzeggen).
OLN (Outdoor Live Network) zendt, a la VRT, de hele Tour uit – weliswaar met de gehate commercial breaks. Het station viert zijn tiende verjaardag en is letterlijk door Lance Armstrong groot gemaakt: van een obscuur dochterstation van Comcast (gespecializeerd in een mix van extreme sporten, internationale sport events en programma’s over bijvoorbeeld jagen alsook het reality tv-vehikel ‘Survivor’) is het uitgegroeid tot hype en – althans in juli – een van de meest populaire stations hier in de Bay Area. Ook sommige klassiekers en de Giro en Vuelta worden uitgezonden. Koersen is hier in Silicon Valley, in tegenstelling tot in de rest van de wereld, de sport bij uitstek voor yuppies, zoals ik eerder al meldde – in lycra gehulde wielertoeristen zijn alompresent op de wegen tijdens de zomerweekends. De Tour is ook een salonfahig gespreksonderwerp op het werk geworden; sommigen volgen de uitzendingen op OLN op fanatieke wijze; en op kwc.org bijvoorbeeld zijn dagelijks gedetailleerde Tour blog-entries te bewonderen.
Verder is en blijft Lance natuurlijk een fenomeen – zoals ook bevestigd door deze wetenschappelijke studie. Aangezien hij aangekondigd heeft na zijn wielerpensioen occasioneel te verschijnen op triatlons of mountain bike races zien we hem volgend jaar misschien nog eens in actie op de Sea Otter.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.