Skype voldoet aan de M-norm

Skype – telefoneren over het Internet – blijkt perfect te voldoen aan de M-norm. Ik voorspel hen dan ook een nog mooiere toekomst dan degene die nu al voorspeld wordt.
De M-norm, ook wel M-spec voor software and web applicaties (niet gerelateerd aan de Maastricht-norm), wordt gehaald als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Het installeren van de applicatie op de PC van mijn moeder en het correct aan het werk krijgen ervan neemt minder dan een kwartier tijd in beslag (exclusief de download tijd van de software, of het installeren van/rommelen met hardware zo dat nodig moest zijn)
 • Het demonstreren van de software voor mijn moeder en het aanleren van het gebruik ervan neemt een half uur of minder in beslag
 • Na deze demonstratie is mijn moeder in staat de applicatie geheel autarktisch te gebruiken
Let wel, mijn ma is absoluut niet van gisteren (ze lees overigens mee hier, dus ik moet opletten wat ik zeg), maar ze is gespeend van de intuitie die je meekrijgt opgroeiende met computers. Die intuitie, die de meeste developers natuurlijk in overvloed bezitten, zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor, bij wijze van negatieve bijwerking, dat de UI en usability van de meeste software zo abominabel is. Quod non wat Skype betreft dus.

2 Responses to “Skype voldoet aan de M-norm“

 1. Katrien Says:

  Goed nieuws!
  Dat betekent dat het mij vanuit Hong Kong dus ook wel moet lukken…

 2. El Hombre Says:

  Inderdaad!
  It beats gepruts met een calling card en dergelijke voor internationale gesprekken (vooral met een laptop met ingebouwde micro en speakers ;))


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.