Tour

Deze vermaledijde zevende juli (ik hou mijn hart al vast voor Mark Peetersiaans kabbalistisch-numerologische interpretaties) moest ik gelukkig niet in Londen zijn, edoch wel in Nancy, Frankrijk, teneinde de Tour de France met eigen ogen te aanschouwen. Om de algehele doemsfeer ten gevolge van het wereldnieuws wat kracht bij te zetten, bleef het zowat de ganse dag ouwe wijven regenen en zag de hemel er nog grijzer en grauwer uit dan Michael Jackson’s fond de teint. De organisatoren in Nancy hadden zich de afgelopen maanden ongetwijfeld een en ander zonniger voorgesteld. Maar goed, het was een mooie belevenis, dat hele tourcircus van nabij kunnen aanschouwen – en spektakel was er genoeg.

Toen we een uur of zo die laatste bocht voor de rechte lijn aan het bestuderen waren – rechte hoek, aanloop bergaf (dus high speed), nat, smal, schuin aflopend (off camber) – was het duidelijk dat de renners in het peloton miraculeuze toeren zouden dienen uit te halen om daar niet tegen de vlakte te gaan – quod non, dus.

Tot afgrijzen van het publiek ging local boy Mengin als eerste uit de bocht en tegen het asfalt (hij zou sowieso gegrepen gaan worden door het peloton); de voorwacht van het peloton volgde prompt zijn (slechte) voorbeeld.

Op de foto hieronder is Bernucci te zien, die Mengin op de hielen zat, zich evenwel recht wist te houden en daardoor op weg kon naar de ritzege, achtervolgd door Vinokourov.

Meer is hier te lezen…

Mengin in betere tijden, te bewonderen op het grote scherm nabij de laatste rechte lijn.

Het eerste deel van het peloton, of wat er van overblijft, spurtend voor de derde plaats.

Boonen en McEwen, beiden betrokken in de groepscrash, keuvelen met elkaar terwijl ze een dikke anderhalve minuut na Bernucci nabij de streep komen.

Het bleef zoals gezegd gieten de ganse tijd en het meest populaire Tour-gadget bleek de gele Tour-poncho. Ook in het geel blijft Armstrong, van wie we even een glimp mochten opvangen.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.