Old La Honda

Recent heb ik mijn tweewielerpark uitgebreid met een koersfiets – dit kaderend in een zomerproject dat ik heb opgevat waarover ik het later nog wel eens zal hebben (werktitel: project Whitney). De wegen in en het rond het kustgebergte van het San Francisco Peninsula blijken niet alleen een moto-speeltuin maar tevens een paradijs voor de ‘recreational cyclist’ (die we in het vaderland wel eens ‘wielertoerist’ durven noemen).
En het zou hier Silicon Valley niet zijn moest een behoorlijk aantal mensen dit niet zeer serieus opvatten en er een hoop geld tegenaan gooien. De allernieuwste en duurste allcarbon of titanium bikes zijn hier routinematig te bewonderen op de wegen; er zijn een hoop fantastisch uitgeruste fietswinkels die er eerder als dure boetieks uitzien (leve Palo Alto Bicycles!); menig welverdienend mannelijk ingenieur of yup specimen scheert zijn benen; je ziet meer truitjes met ‘Lotto’, ‘Mapei’ of ‘Deutsche Telecom’ erop dan op een gemiddelde zondag gedurende het klassieke voorseizoen in de Vlaamse Ardennen. Kortom, wielrennen is hip in de Valley. Sinds heden doe ik hieraan dus ook vrolijk mee, hoewel ik insubordineer door mountain bike gear te dragen (aan het scheren weiger ik ook deel te nemen).
Laat ik het even hebben over Old La Honda road (zie topo hieronder): het is een lokale benchmark voor klimcapaciteiten en conditie, een standaard; klimtijdritgewijs sprinten de would-be Armstrongs vanuit Portola road in Woodside naar boven, tot Skyline Boulevard. Lance zelve doet hier 15 minuten over; het record staat op naam van Eric Heiden, voormalig olympisch kampioen snelschaatsen en ooit aan de voet van de klim wonende; het bedraagt 14 minuten en een hoop seconden (bronnen spreken elkaar tegen over het precieze aantal). Niet slecht voor ongeveer 3.3 mijl en 1300 voet hoogteverschil. Uw dienaar doet er momenteel 25 minuten over, met hopelijk nog wat marge voor progressie!


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.