Tesla coin

Een recente post op Boing Boing had het over een zogenaamde ‘quarter shrinker’; toevallig had mijn voormalige baas een paar weken geleden op de Xerox Wilsonville campus in Oregon een ontmoeting met een Xerox-employee die eveneens zo’n shrinker in zijn garage had ineengestoken. Het principe is eigenlijk redelijk eenvoudig (ondanks de lullige en halfgare uitleg op Boing Boing): een gigantische condensator wordt eerst opgeladen, en vervolgens ontladen over een massieve spoel; het muntstuk is ergens in het midden van de spoel geplaatst en vastgemaakt, en het enorme magnetische veld dat tijdens de ontlading in de spoel wordt opgewekt genereert een op zijn beurt (wet van Faraday-Lenz gewijs) reusachtige wervelstroom in het muntstukje. De stroom wordt in een dun laagje aan de buitenrand geconcentreerd en er ontstaat een massieve inwaartse radiale Lorentz-kracht (I.dl x B, jawel) op het muntstuk, die vlotjes de vloeigrens van het metaal overschrijdt en het muntje plastisch vervormt. Hieronder ziet u het resultaat; die arme George Washington ziet eruit alsof hij door koppensnellers onder handen genomen is…


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.