Northern Exposure: in the air

De helicopter landt in een witte wervelwind van poeder. Nadat we uitgestapt zijn en ons materiaal uitgeladen hebben verdwijnt de heli traag uit het zicht en kunnen we de omgeving eindelijk helemaal opnemen: een blauwe hemel met wat ongevaarlijke cirruswolken hier en daar, besneeuwde bergtoppen zover we kunnen zien, en diepe, onaangeroerde poedersneeuw overal rond ons.

Bruno is een jonge Fransman en snowboarder die in New York als trader werkt – hij is zowat verslaafd aan heliskien, ook al kost het handenvol geld. We zien snel in waarom: ik zou powderskiing een voorbeeld van qualia noemen (moest ik aan deze theorie enig geloof hechten) – je moet het gedaan hebben om het te beseffen: het is de antithese van skien op de piste, het vergt kracht en techniek, maar eenmaal je het juiste ritme te pakken hebt, is het een extatische ervaring. Het zweven door het diepe poeder induceert na verloop van tijd een zen-achtige sereniteit – het bestaan heeft nooit zo licht aangevoeld, quoi!
Bruno had zelfs zijn 78-jarige grootvader uit Chamonix uitgenodigd, een taaie ‘homme de montagne’, om hier te komen skien – vandaag was hij er helaas niet bij.

Wat later doen we ‘Dendrite’, een fantastische ‘run’, vertrekkend vanop een bergtop, waarop de heli net genoeg ruimte heeft om te landen. Een steil maar kort couloir leidt van de top naar een brede, zachtere flank. Mike Dunn, onze gids, doet op zulke steilere stukken telkens een ‘snowcut’: hij maakt voorzichtig brede bochten en onderzoekt hierbij de stabiliteit van de sneeuw – wanneer lawines uitblijven volgen we hem een na een. Op de steile flank is het poederskien nog magischer dan elders: de bovenste laag sneeuw begint na een tijdje mee naar beneden te schuiven en je begint alle gevoel voor richting en beweging te verliezen. Aan ‘Dendrite’ lijkt geen einde te komen: na het couloir volgen we de brede, golvende bergflank en dalen we af langs enige milde chutes – als de heli ons oppikt hebben we meer dan 5000 verticale voet afgelegd. Achter ons getuigen enkel de golvende, kronkelende sporen door de sneeuw van onze aanwezigheid. F, die uitermate in zijn nopjes was, heeft de mooiste helix gecreeerd – als Oostenrijker was hij dan ook zowat geboren met ski’s aan.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.