Northern Exposure: to Anchorage

Niettegenstaande het bijna negen uur ’s avonds was toen we de luchthaven van Anchorage naderden, werden we via het raampje van onze Boeing op een prachtig spektakel getrakteerd: de woeste Chugach mountains aan de zuidkust van Alaska en de talrijke besneeuwde eilanden vlak ervoor in de Prince William Sound.

Op het vliegtuig leerde ik onder meer de volgende Alaska-wijsheden:
‘Blue clouds’ zijn opklaringen; een ‘cheechaco’ is een Alaska-newbie, iemand die zijn eerste jaar in The Last Frontier probeert te overleven; ‘no-see-ums’ zijn de vrijwel onzichtbare, bijtende en irritante kleine vliegen die de zomers in Alaska terrorizeren; ‘eskimo ice cream’ (een soort pudding gemaakt van walvisvet) en een ‘stinkhead’ (de kop van een zalm die gedurende tien dagen heeft liggen rotten) zijn maar enkele van de ‘exotische’ schotels waarvan de native Americans hier (de Inuit) genieten; olie is de grootste economische factor van de staat (ook zonder het uitboren van het Arctic Wildlife Refuge); en Alaska heeft zowat de meest liberale marihuana-wetgeving van de VS: tot in de jaren tachtig was het zelfs geheel legaal, meer recent is een systeem ingevoerd dat wat op de Belgische lijkt (het is legaal om kleine hoeveelheden te bezitten).
Scott van de Chugach Powder Guides pikt ons op; aangename knul, maar het lijkt wel alsof hij net aan de wiet gezeten heeft: hij brieft ons met informatie die grotendeels verkeerd, verward of onvolledig blijkt te zijn, maar is verder zoals gezegd een schitterende kerel – ook een geweldig skier zoals we later zouden merken, maar dat blijkt het geval te zijn voor zowat alle Alaskanen.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.