Scharffenberger

Er is natuurlijk geen betere dan de Belgische (hiermee heb ik mijn chauvinistische plicht ineens vervuld) maar Scharffenberger, geproduceerd in Berkeley, aan de overkant van de baai, is een fantastische en wel heel bijzondere chocolade.
Het bedrijf Scharffenberger werd opgericht door de voormalige wijnmaker John Scharffenberger en de arts Robert Steinberg. De ‘mission statement’ van de onderneming is heel eenvoudig: het produceren van de hoogst mogelijke kwaliteit chocolade, uit de beste cacao-bonen beschikbaar.
Scharffenberger chocolade is in kleine en grote repen verkrijgbaar, in verschillende varieteiten (melk-, demi-sweet, bittersweet, bitter etc) en steevast van duizelingwekkend hoge kwaliteit, in schril contrast staande met de gemiddelde rommel die doorgaat voor chocolade hier in de meeste supermarkten. Het geheim van het succes ligt ongetwijfeld in het manueel selecteren van de beste bonen en de grote aandacht voor detail in het hele productieproces – dit maakt Scharffenberger trouwens peperduur (rond de 10 dollar voor een grote reep) maar een druiloor die daarom zeurt.
Scharffenberger is ook in grote blokken verkrijgbaar, als ‘bakchocolade’ als het ware, bij wijze van ingredient voor het prepareren van desserts. En het zijn deze blokken die ik gaarne aanwend voor het realizeren van mijn creaties. Voor mijn recente paas-truffels maakte ik gebruik van ‘unsweetened 99% pure cacao dark chocolate’, een ultra-pure varieteit die geen grammetje suiker bevat en zo bitter smaakt als artisjoklikeur – na het oppeuzelen van een brokje verdubbelt je hartslag en ga je stijf staan van de caffeine – geweldig! Deze vorm dient bij voorkeur dan ook enigszins getemperd te worden, ik voegde zo wat suiker en likeur toe aan het truffel-vulsel.
Overigens is de ‘Pot de Chocolat’ van Cafe Absinthe in San Francisco, naar mijn bescheiden mening het beste dessert te verkrijgen tegen betaling in de city, ook gebaseerd op Scharffenberger chocolade.
En zelfs hier op PARC zijn we ermee bezig. Mijn collega R, die over alles een zeer uitgesproken mening heeft en een project rond ‘organic electronics’ (transistoren gemaakt van organische materialen) leidt, heeft een samenwerking met Robert Steinberg opgestart: R zou gaarne schakelingen maken die hij kan opeten na gebruik (wat eindelijk zou resulteren in een unificatie van het begrip ‘chip’!). We hebben ondertussen samples Scharffenberger in de SEM (electronenmicroscoop) gestoken. Jawel, R wou gewoon een excuus om grote hoeveelheden Scharffenberger in te slaan.

2 Responses to “Scharffenberger“

  1. LVB Says:

    Ik moet bekennen dat het eerste wat ik begin te missen als ik in de VS met vakantie ben, goeie chocolade is.

    Die Hershey-repen zijn echt niet te vreten. Er zit altijd een zure braaksel-smaak in, no kidding. Gelukkig kan je in de betere supermarkten wel Europese chocolademerken vinden, zoals Verkade of Milka.

    Ik ben een grote fan van de (Canadese) “Trader Joe” supermarkten, die ook in Californië vestigingen hebben. Daar verkopen ze ook heerlijke chocolade.

  2. El Hombre Says:

    Absoluut, Trader Joe is een zeer goede keten. Ze verkopen er zelfs Belgische chocolade, die ergens in een fabriek(je) in Oost-Vlaanderen geloof ik speciaal voor hen (voor export dus) geproduceerd wordt. ‘Dragers’ is een andere goede supermarkt, maar alles is er ultra-duur. Je kan daar originele Cote d’Or kopen zoals die in Belgie bestaat (maar wel voor 4x de Belgische prijs).


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.