High surf advisory

Vandaag was er weer een ‘high surf advisory’ aan de kust. Hoge golven, sterke stroming, oppassen aan het strand. En het betekent tevens dat de doorwinterde beoefenaars van de meest Californische aller sporten, (wave)surfen, alle werk laten vallen, vrouw en kinderen achterlaten, en zich met koortsige blik onverdroten in de kille oceaan storten. Het typische surf-seizoen loopt van november tot ruwweg eind maart, maar de patronen en grootte die de golven zich op een gegeven dag gaan aanmeten zijn vrijwel onvoorspelbaar en een gevolg van het complexe samenspel van stormpatronen in de Pacific, de getijden, temperatuur enzovoort. Niettemin zijn er tal van websites die de surf-aficionado met ontzaglijke hoeveelheden meetgegevens, statistiek, webcam-beelden bijstaan; meestal kunnen zo redelijk betrouwbare korte-termijn voorspellingen geproduceerd worden. Zo ook vorige maand, toen de legendarische Mavericks-contest plaats vond; ‘Mavericks’ is de bijnaam van het hoopje klippen vlak voor de kust van het San Francisco Peninsula ter hoogte van Pillar Point (even ten noorden van Half Moon Bay) – de golven die op deze klippen breken nemen soms reusachtige vormen aan (hoogtes van 10 meter zijn allesbehalve een uitzondering) en het is een van de favoriete bestemmingen voor de expert big wave surfers; de foto hieronder dateert al van een paar jaar terug maar toont een stukje Mavericks (de zwarte stippen rechts midden/boven zijn de surfers).


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.