Forbidden Planet’s soundtrack

NPR heeft een interessante serie over de pioniers van de elektronische muziek, en een paar dagen geleden hadden ze het over het echtpaar Barron, dat de muziek produceerde van de ronduit fantastische SF-klassieker Forbidden Planet uit 1956.
Forbidden Planet was zijn tijd ongelooflijk vooruit: het betrof een unieke combinatie van space opera kitsch, een Shakespeariaanse plot (het is eigenlijk een bewerking van The Tempest) en geweldige acteerprestaties van onder meer de onnavolgbare Leslie Nielsen – enige minpuntje was de onuitstaanbare Robbie-de-Robot (maar zelfs hier heeft Forbidden Planet de bakens uitgezet – cfr C3PO en R2D2 uit Star Wars).
Wie aan de soundtrack denkt zal zich vooral de rare blieps, spacy loops en het syntesizer-achtig gepingel herinneren. Wat de Barrons eigenlijk deden, was het bouwen van analoge synthesizers; jawel, hun geluiden kwamen voort uit allerhande zelfgebouwde analoge schakelingen (Electroonicaaa!! – Guido Francois zou niet misstaan hebben als figurant in Forbidden Planet).


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.