CopyReich

Het fenomeen Marcel Heymans steekt klaarblijkelijk weer de kop op in mijn vaderland. Dit keer hebben individuen die op hun website links posten naar illegale downloadsites de mosterd gegeten. Dit zorgt voor interessante semantische discussies: wat met een link posten naar een site die links post? En links naar link-sites naar link-sites?
Vooraleer Marcel het ganse web begint aan te pakken en al ‘diefstal, moord, brand’ schreeuwende transatlantische kabels gaat liggen doorsnijden of satellieten uit de lucht schieten, zou ik hem willen aanraden een aantal reflecties betreffende het copyright te willen maken: een studie toont aan dat de gemiddelde artiest (in Engeland en Duitsland) zowat niets overhoudt aan copyrights:

The often–made claim that copyright supports the creative basis of a society is empirically doubtful. There is a suspicion that copyright underpins vastly unequal rewards. Creator and investor interests are not the same. Copyright suits investors (music publishers, labels) who are incentivised to market and distribute the works they exclusively control. Copyright also suits creators with a track record of hits who can extract favourable terms from investors.

Copyright does little for new and niche creators who often sign away their bargaining chips cheaply. In the absence of alternative compensation schemes, digitisation so far appears to have brought few financial benefits from disintermediated distribution. Royalties from performing rights administered by collecting societies (which cannot be individually renegotiated to reflect economic bargaining power) appear to form an important and increasing part of artists’ earnings. They appear to encourage artists at the margins of full–time work.

Ok, Marcel, ik hoor je: met studies kan je alles aantonen. Luister anders eens naar de voordracht van Cory Doctorow (een schrijver om den brode, godbetert) over DRM - met een aantal ideeen omtrent copyright – op Microsoft. Je kan de audio-book versie (in mp3-formaat) van die voordracht gratis downloaden op allerhande sites ofwel die hier voor $1 met Bitpass kopen. Ik heb geopteerd voor het laatste (verbazingwekkend welke goodwill copyright-houders die hun rechten niet misbruiken genereren).
En er is natuurlijk ook nog steeds professor Larry Lessig, die je op eloquente wijze kan bedelven met argumenten waarom het copyright in zijn huidige vorm (in de VS) boosaardige anomalieen bevat (wat het niet deed voor 1978).


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.