Yet another election map

Had some time to kill last week and I had this idea for another election map, so I started gathering data. The idea was to combine the well-known purple map with GDP (gross domestic product) data per state (aka GSP). This is the result:

The GSP data are shown in units of 1E9 (a million times a thousand) dollars. They are 2001 estimates from the Bureau of Economic Analysis (US department of Commerce). I also looked at the GSP data pro capita; states where Kerry won the electoral college (blue states) have an average GSP pro capita of $38301 (averaged over these states), the states where Bush won the college (red states) $31597. Furthermore, blue states generate 54% of the total GDP of the US and red states 46%.
So the red states may be much more numerous than the blue but they generate a disproportionate amount of the US wealth. Ironically, red states – favoring Bush hence tax cuts – benefit most of the US income tax (to use Belgian terms, ‘cash flows’ are flowing from blue to red). As they are also the least likely terrorist targets in the US (New York, DC and the West Coast cities being the most probable ones), there must be some truth in that ‘moral values’ were a decisive factor in the 2004 elections, rather than the economy and the war against terror. So essentially the religious zealots in the heartland got Bush in the White House, and we, poor enlightened slobs, are financially supporting them. Rove truly is a genius.

3 Responses to “Yet another election map“

 1. Ayatola Hombre Says:

  If blue state generate 54% of the GDP and red states only $47, who generates the remaining 45.99999999999999% ???

 2. Ayatola Hombre Says:

  Het feit dat er een verschil is in GSP (het kan geen kwaad om dat overigens te definieren aan het begin van de tekst) betekent niet noodzakelijk dat er een cashflow is van de ene staat naar de andere. Het is, in theorie, best mogelijk dat de rijke staten ook meer van de federale overheid ontvangen.

  In de praktijk is dat absoluut niet zo, maar het GSP alleen toont dat niet aan. Een tijdje geleden stond er in de NY Times een artikel waar in werd berekend welke staten netto ontvangen van of betalen aan de federale overheid. En het is effectief zo dat de roodste staten gemiddeld veel meer ontvangen dan de blauwe, maar het vergt veel meer analyze van data op die cijfers te bekomen.

 3. El Hombre Says:

  Al goed, heb de %-$ vergissing ondertussen verbeterd.
  Mijn commentaar over de cash flows heb ik zoals je kan zien tussen haakjes gezet omdat inderdaad, de GSP data niet voorspelt dat dat noodzakelijk zo is – maar ik had het in een NY Times artikel gelezen en vond het wel nuttig het even te vermelden. De GSP data vind ik een goede illustratie voor het feit dat het grootste deel van de Amerikaanse welvaart wordt geproduceerd in de blue states.
  Nog illustratiever is de GSP data pro capita – ik had geen tijd en zin meer om deze te superponeren op de kaart, maar als je een ranglijstje maakt zie je een top twintig met daarin 13 Kerry staten en in de staart van de lijst een ononderbroken reeks van zeven of acht Bush staten.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.