Lanegan

Reeds in tempore non suspecto (lang voor zijn episode bij de geweldige Queens of the Stone Age) was ik een grote fan van Mark Lanegan. Een fantastisch Screaming Trees nummer op de soundtrack van de archetypische Generation X film ‘Singles’ uit ‘92 was de oorzaak. Die stem! Zijn hoge ‘poet maudit’ gehalte deed de rest; zoals Cobain was hij de zwartgallige bard die het verdriet van de jaren negentig bezong – waar Cobain meer beslagen was in de pure songschrijverij, straalde Lanegan meer melancholische klasse uit. Neem bijvoorbeeld zijn solo-meesterwerk ‘Whiskey for the holy ghost’ – alleen al die albumtitel… de laatste jaren beleefde hij dus een wedergeboorte bij het uitmuntende combo Queens of the Stone Age van Josh Homme (Hombre?); ik zag hem een jaar of zo terug aan het werk tijdens een QOTSA concert in Santa Cruz (hun beste optreden dat ik ooit mocht meemaken, en ik heb er enkele op mijn aktief) – hij stond daar als een standbeeld op het podium, zonder een vin te verroeren, maar die machtige stem van hem galmde door de zaal en maakte nummers als ‘Song for the dead’ en ‘Hanging tree’ tot absolute hoogtepunten van het optreden.
Fast forward nu naar 2004 – de lange inleiding diende eigenlijk om te melden dat ik me zijn nieuwe CD ‘Bubblegum’ heb aangeschaft. Het goede nieuws is dat dit een quintessentieel meesterwerk betreft, alleen al omwille van de aanwezigheid van een handvol briljante songs: ‘Hit the city’, een hitsig duet met PJ Harvey; ‘Metamphetamine blues’ (opnieuw, die titel alleen al), bezeten en Tom Waits-iaans; ‘Sideways in Reverse’, een voorbeeld voor de White Stripes van deze wereld hoe het moet; ‘Can’t come down’, met de gitaren in delirium; en tenslotte het onnavolgbare ‘Death Valley blues’ (zo luid mogelijk op te zettend). Mijn enige punt van kritiek is dat de trage songs niet zo goed zijn als op het in 2001 uitgebrachte ‘Field songs’ – maar wat dat betreft beter doen dan op die kille prachtplaat is niet van deze wereld… kortom, opzetten, die handel, en tracht de idiote cover van de CD te negeren.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Overname van foto's en teksten toegestaan mits bronvermelding.